List do władz
Re: List do władz
Słusznie! takie prawo każdego rodzica! śmieszy mnie tylko ten owczy pęd!!!
"Mam ktorym nie podoba sie sytuacja kadrowa w przedszkolu jest wiecej a tym trzem(?) naleza sie brawa za odwage."
a co na to Pani Dyrektor Przedszkola? Długoletni Dyrektor z wizją na przyszłość! Z Dyrektorem chyba trzeba porozmawiać przede wszystkim! Rodzice (wszyscy) i Pani Dyrektor! Nie grupami, grupkami! I nie kadra mówiący za Dyrektora! Czy ktoś zainicjował takie spotkanie?
a co na to Pani Dyrektor Przedszkola? Długoletni Dyrektor z wizją na przyszłość! Z Dyrektorem chyba trzeba porozmawiać przede wszystkim! Rodzice (wszyscy) i Pani Dyrektor! Nie grupami, grupkami! I nie kadra mówiący za Dyrektora! Czy ktoś zainicjował takie spotkanie?
Na ostatnim spotkaniu zaslyszalam jak ktos mówił do Pana Burmistrza ze pani dyrektor powiedziala, że to Pan Burmistrz decyduje o kadrach. Tyle na temat wizji przyszłości i dyrekcji przedszkola.
Gmina Czerniejewo jest duża, dzieci także wiele. Zatem warto pomyśleć o otwarciu prywatnego przedszkola. Tam nikt nie jest zależny od żadnej władzy,a i na jakość usług placówek państwowych taka konkurencja wpłynęłaby dobrze.... Noszę się nawet z takim zamiarem, tylko z lokalem do adaptacji w Czerniejewie ciężko.
Zależy czy jest to na prawdę "prywatne" przedszkole czy przedszkole niepubliczne finansowane częściowo z budżetu gminy. Nie sądzę, żeby w gminie wiejsko miejskiej takie przedsięwzięcie w pełni prywatne ekonomicznie miało sens. Tym bardziej, że trudno nie wyciągnąć ręki po pieniądze z budżetu jeślimagdaaa pisze:Tam nikt nie jest zależny od żadnej władzy
"Zgodnie z obowiązującym prawem oświatowym, dotacje dla niepublicznych przedszkoli przysługują na każdego ucznia w wysokości 75% ustalonych w budżecie danej gminy wydatków bieżących ponoszonych w przedszkolach publicznych w przeliczeniu na jednego ucznia, pomniejszanych o opłaty za korzystanie z wychowania przedszkolnego oraz za wyżywienie, stanowiące dochód gminy."
W ogóle bardzo ciekawy zbiór wiedzy:
https://men.gov.pl/zycie-szkoly/wychowa ... lnego.html
Warto wspomnieć o raporcie NIK w tej sprawie z 2014 roku
https://www.nik.gov.pl/plik/id,7112,vp,8982.pdf
"Najistotniejsze nieprawidłowości dotyczyły nieprzestrzegania przez wójtów 95% skontrolowanych gmin niektórych zasad udzielania dotacji dla przedszkoli niepublicznych". Akurat większość tych nieprawidłowości dotyczyła przedszkoli specjalnych i integracyjnych, ale jak widać nie do końca jest kolorowo z tą niezależnością.
Co nie zmienia faktu, że w sprawie stworzenia prywatnego przedszkola poproszę o kontakt
Jakub B.
Dokładnie zapoznam się z dokumentami, ponadto znam kilku dyrektorów takich placówek i mam zamiar zasięgnąć ich opinii i skorzystać z ich doświadczenia.
Dokładnie zapoznam się z dokumentami, ponadto znam kilku dyrektorów takich placówek i mam zamiar zasięgnąć ich opinii i skorzystać z ich doświadczenia.
Gość... nie zrozumiałeś istoty sprawy, no cóż... Czyżbyś był nauczycielem mieszkającym poza naszą gminą? To muszę zwrócić Tobie uwagę, że "nie efektywne" pisze się razem.gość pisze:Kobito! To może władze naszego urzędu zapewnią wszystkim mieszkańcom naszej gminy pracę w urzędzie lub swoich jednostkach?? Po co mamy pracować w innych gminach!
Pierwszeństwo zatrudniania mieszkańców z naszej gminy jest nie efektywne. Co w jednostce budżetowej o której temat jest bardzo widoczne. Nauczyciele którzy nie mieszkają w naszej gminie o wiele bardziej starają się w swojej pracy!
Ciekawe jak reaguje na taką politykę pracy inspekcja pracy...
W innej sprawie - czy ktoś z Państwa wie, gdzie mogę pozyskać w sieci formularz wniosku przyjęcia dziecka do przedszkola oraz czy mogę złożyć ten wniosek na pocztę internetową przedszkola?
Czy i ile dzieci przyjmie przedszkole od nowego roku szkolnego?
Czy i ile dzieci przyjmie przedszkole od nowego roku szkolnego?
Tato myślę, że nie ma wniosku na stronie ale może warto zadzwonić do Pani Dyrektor i uzmysłowić Jej, że mamy XXI wiek
Rodzice wybierają panie? Ha, ha ha ha. Do szkoły prywatnej zgłoście się! Szkoda, że panie w przedszkolu i szkole nie mogą wybrać rodziców!.....Wtedy by się działo! To prawda: dzwon dzwoni głośniej im bardziej pusty.