ciekawostki czyli quo vadis

NT JOP
Stały bywalec
Kontakt:

Re: ciekawostki czyli quo vadis

Post autor: NT JOP »

a nie wiedziałem. To nie tylko tory ale i wagony do przeróbki. Kiedyś sie zastanawiałem po kiego te dwa rozmiary. I wyszło mi ze chyba tylko względy militarne zadecydowały, ale źródeł nie znalazłem. Z tymi morgami to potwierdzam, w zaborze pruskim ha dzielił sie na 4 morgi. Mój dziadek tylko używał mórg do określenia połaci ziemi, wręcz złościł sie jak ktoś wyjeżdżał z ha. A ze był to stary szlachciura to możne w morgach miał więcej ziemi:-) i czuł się posesjonatem.
od kądzieli
Babcia (była z pochodzenia chłopką, ale mogła kupić szlachcica dziadka z papciami;-) taki to był szlachcic jeśli chodzi o majętność) używała miary Kwarta na pojemność/objętość i tak na moje oko kwarta to 2/3-3,4 litra. Ciekawi mnie jak tam u Ciebie było w rodzinie z tymi jednostkami. Moja Babcia chyba był z zaboru rosyjskiego (tzw.: kongresówka, co tez dziwnie, ze tak długo sie ta nazwa utrzymuje) zaraz zza granicy .

ciekawostka z wiki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwarta_(je ... to%C5%9Bci) tu kwarta to 1,125l
ale w innym zestawieniu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Systemy_mi ... h_polskich to ciekawe zestawienie wielu miar ale tu juz kwarta 0,9422l

i inne źródło (miary używane w Kaliszu):
http://www.info.kalisz.pl/kronika/aneks4.htm tu oprócz miar są również monety. Kwarta to 0,94l
NT JOP
Stały bywalec
Kontakt:

Przyborowo
droga leśną nr 1
Załączniki
DSC_2086.JPG
DSC_2085.JPG
DSC_2083.JPG
NT JOP
Stały bywalec
Kontakt:

"A wiesz, że jak powstała Polska w 1918 to musieli zwężać tory o circa 40 cm w kongresówce? takie szerokie to do dziś za wschodnią granicą są."

kupiłem Pomocnik Historyczny Polityki traktujacy o Rosji. Czytam str 97 ...:
w 1842 ustalono szerokosc szyn na 1524mm (europa 1435 mm).
powód innego standardu:
- względy wojskowe lub inne
- przejęcie rozstawu uzywanego wówczas w południowych stanach USA, poniewaz kolej zakładali... amerykańscy inzynierowie.
JakubB
Administrator

Post autor: JakubB »

Sprawdziłem właśnie, że Bure znajduje się w rejestrze zabytków nieruchomych.
Katalog INSPIRE PL.1.9.ZIPOZ.NID_N_30_BK.165371
Ustanowiony 17.02.1982
typ rekordu: "agricultureAndSubsistence"

Poza oczywistymi (kościoły itd) mamy też zabytki w Kosmowie, no i... niemal całe Czerniejewo: nie tylko pałac z przyległościami, ale również Osiedle Młynarskie, Staw przy Tartaku, aż 300 m na południe od kościoła. W sumie około 131 ha jest opisane jako "settlement" pod numerem PL.1.9.ZIPOZ.NID_N_30_UU.9389 z datą 13-03-2008.
NT JOP
Stały bywalec
Kontakt:

czyli mniej więcej z ta data kiedy rozebrano dom w Rakowie. Znamienne?
Lijalo
Prawdziwy forumowicz

Post autor: Lijalo »

Gość na śniadaniu...
Załączniki
PicsArt_1419001045788.jpg
MajaB
NT JOP
Stały bywalec
Kontakt:

Gąsiorek? znaczy sie dzierzba gąsiorek?
Lijalo
Prawdziwy forumowicz

Nie znam się na ptactwie, nie chcę wyciągać pochopnych wniosków... więc TAK! :)) wprawdzie skrzydeł nie ma, ale na zawołanie przyleciała migiem licząc na posiłek. Karmy kociej nie chciała, nie pogardziła za to jajkiem. Upolowała tackę po martwym indyku rozrywając uprzednio nasze śmieci, ale jej odebrałam zdobycz. Niedługo pewnie będzie to dzierzba gąsiorek pospolita czy zwyczajna..
MajaB
NT JOP
Stały bywalec
Kontakt:

obawiam ze i pospolita i zwyczajna to ona juz jest, niestety. A najbardziej w czuciu. Liczę na nieupowszechnianie sie jej
Lijalo
Prawdziwy forumowicz

Niestety to wielki szkodnik, choć śliczny.
MajaB
ODPOWIEDZ