50km/h Czerniejewo-Lipki
50km/h Czerniejewo-Lipki
Co myślicie o ograniczeniu prędkości do 50km/h na drodze z Czerniejewa do Lipek na odcinku Nadleśnictwo-Lipki?
Ma to sens czy nie ma?
Ma to sens czy nie ma?
Re: 50km/h Czerniejewo-Lipki
słusznie, ja bym wnioskował o 30, dostosowana predkosc do warunków drogowych zwłaszcza w czasie zniw i kampani buraczanej. Do tego, zrobiłbym zakaz wjazdu do 12T, i odciął węzeł na S5- bo to tylko kłopot i koszty.
Najbardziej drazni mnie takie czarne matszubuszu i jasna skoda z jakimis napisami.. Ci to dają w rure... az sie gałęzie debów gną
Najbardziej drazni mnie takie czarne matszubuszu i jasna skoda z jakimis napisami.. Ci to dają w rure... az sie gałęzie debów gną
Ciekawe jaki był powód postawienia tam znaku. Może zdarzył się tam jakiś wypadek, poważne zagrożenie. Jeśli jest to faktycznie niebezpieczny odcinek sugeruje zrobić chodnik, ścieżkę rowerową.
Koszt jest spory - łatwiej postawić znaki to i zarobić można,
Koszt jest spory - łatwiej postawić znaki to i zarobić można,
i jest to godne i sprawiedliwe
jeżeli stoi powiatówka kasa idzie do powiatu a, ze to droga powiatowa wiec możemy zaobserwować ekonomiczny cud: samofinansowanie drogi. Jezeli z Czerniejewa to tez wporzo bo kasa trafia do gminy
jeżeli stoi powiatówka kasa idzie do powiatu a, ze to droga powiatowa wiec możemy zaobserwować ekonomiczny cud: samofinansowanie drogi. Jezeli z Czerniejewa to tez wporzo bo kasa trafia do gminy
Przeciez to proste: ograniczenie postawili bo droga sie rozpada. Trzydzieści bedzie za rok a potem objazd przez Gniezno...
NT JOP pisze:słusznie, ja bym wnioskował o 30, dostosowana predkosc do warunków drogowych zwłaszcza w czasie zniw i kampani buraczanej. Do tego, zrobiłbym zakaz wjazdu do 12T, i odciął węzeł na S5- bo to tylko kłopot i koszty.
czarne matszubuszu jeździ 50 a nawet w ostatnim czasie 40 km/h bo boi się pewnego kojota na oślep przebiegającego przez drogę na umówiony znak sygnał skrzypnięcia otwieranych drzwi barku w stadninie... ;-)
a czy ów kojot ma w łapach fi 30 z kolankiem? bo moze to faktyczny powód redukcji prędkości?
Tylko w jedną stronę zdaje się...
Pan Jerzy Szczepański, dyrektor PZD Gniezno:
"(...) znaki na odcinku od Wierzyc do Czerniejewa zostały ustawione w trybie interwencyjnym, w związku z budową węzła drogi S-5 w Wierzycach.
Objazdy dróg wykonywane przez nasze służby ujawniły wzrost natężenia pojazdów na DP 2483P i zwiększenie niebezpieczeństwa w ruchu. Dodatkowa degradacja jakiej uległa w/w droga, szczególnie pobocza, stwarzała ryzyko wypadku i uszkodzenia pojazdów. Problem ten był również zgłaszany (głównie telefonicznie) przez użytkowników drogi oraz ustnie przez Radnych Gminy Czerniejewo. W związku z tym PZD podjął decyzję o wprowadzeniu w/w ograniczeń, które będą obowiązywały do czasu naprawy i uzupełnienia poboczy na tym odcinku drogi nr 2483P. Dodatkowo na odcinku od Lipek do Czerniejewa zostały ustawione znaki ostrzegawcze A-31 "Niebezpieczne pobocze", które pozostaną do czasu wykonania przebudowy drogi."
*Zapytałem w osobnym mailu o harmonogram planowanych plac na drodze ale póki co bez odpowiedzi.
"(...) znaki na odcinku od Wierzyc do Czerniejewa zostały ustawione w trybie interwencyjnym, w związku z budową węzła drogi S-5 w Wierzycach.
Objazdy dróg wykonywane przez nasze służby ujawniły wzrost natężenia pojazdów na DP 2483P i zwiększenie niebezpieczeństwa w ruchu. Dodatkowa degradacja jakiej uległa w/w droga, szczególnie pobocza, stwarzała ryzyko wypadku i uszkodzenia pojazdów. Problem ten był również zgłaszany (głównie telefonicznie) przez użytkowników drogi oraz ustnie przez Radnych Gminy Czerniejewo. W związku z tym PZD podjął decyzję o wprowadzeniu w/w ograniczeń, które będą obowiązywały do czasu naprawy i uzupełnienia poboczy na tym odcinku drogi nr 2483P. Dodatkowo na odcinku od Lipek do Czerniejewa zostały ustawione znaki ostrzegawcze A-31 "Niebezpieczne pobocze", które pozostaną do czasu wykonania przebudowy drogi."
*Zapytałem w osobnym mailu o harmonogram planowanych plac na drodze ale póki co bez odpowiedzi.